ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALA DE TRIM. II

 • sinonime: screening ecografic pentru malformatii fetale; morfologia de trimestrul II; ecografie de screening pentru anomalii fetale
 • intre saptamanile 20 si 24 (ideal la 22-23 saptamani)

CE ESTE ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALA DE TRIMESTRUL II?

Este ecografia la care medicul poate examina anatomia copilului dv. in detaliu, verifica cresterea si dezvoltarea acestuia prin comparatie cu ecografiile precedente.

CAND SE EFECTUEAZA ACEASTA ECOGRAFIE?

Ecografia de morfologie fetala de trimestrul II se practica intre 20 si 24 saptamani de sarcina dar majoritatea ecografistilor prefera sa o faca la 22-23 saptamani deoarece, vizualizarea copilului este adesea mai clara la aceasta varsta.

Motivul pentru care ecografia de morfologie fetala nu se practica mai devreme in sarcina este ca organele interne ale copilului nu sunt complet formate sau sunt prea mici pentru a le studia.

Peste 24 saptamani examinarea anatomica completa poate fi mai dificila deoarece copilul adopta adesea pozitii care pot impiedica vizibilitatea.

DE CE ESTE IMPORTANTA ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALA?

Ecografia de morfologie fetala este importanta deoarece reprezinta cea mai buna oportunitate in cursul sarcinii dv. de a examina intreaga anatomie a copilului in detaliu.

Este importanta detectarea oricarei anomalii in aceasta etapa, pentru a se putea adopta conduita corecta pentru restul sarcinii, pentru nastere si, eventual, dupa nastere, daca se impune un tratament postnatal.

In plus, ofera parintilor suficient timp pentru a se pregati sau pentru a lua o decizie dificila in rarele ocazii cand se descopera o anomalie severa.

CAT DE EXACTA/CORECTA ESTE ECOGRAFIA PEMTRU ANOMALII FETALE?

Acuratetea ecografiei  depinde in principal de cat de clar poate vedea medicul examinator diferitele parti ale anatomiei fetale.

Un mod de a privi ecografia de anomalii fetale este ca pe o lunga lista pe care medicul trebuie sa o completeze in ordine pentru a indeplini cu succes examinarea.

Acesta este motivul pentru care uneori mama este examinata de mai multe ori si face miscare/ se plimba intre examinari, pentru a incuraja copilul sa se mute intr-o pozitie mai buna.

In plus, acuratea examinarii depinde de abilitatea si experienta ecografistului de a vizualiza fiecare element al listei.

Cresterea fatului si evaluarea starii sale de bine fac de asemenea parte din ecografie.

CE VOI VEDEA LA ECOGRAFIA PENTRU ANOMALII FETALE?

In cursul ecografiei, medicul va studia in majoritatea timpului diferite  detalii anatomice care nu pot fi recunoscute usor si rapid de catre un ochi neantrenat.

Aceasta poate crea un disconfort parintilor si de aceea, in centrul nostru, medicii explica la ceea ce se vede ecografic in timpul examinarii copilului.

Parintii nu trebuie sa ezite in a pune intrebari despre ceea ce vad pe ecran.

Ecografia de morfologie fetala este practicata prin multiple moduri ecografice, gratie aparaturii de cea mai inalta performanta: mod conventional 2D – care permite studiul organelor interne, Doppler color si spectral – care permite studiul vaselor de sange si al inimii, in modurile 3D si 4D pentru examinarea suprafetelor, precum si cu alte moduri ecografice speciale (STIC, TUI, OmniView etc).

Cel mai frecvent, aceasta este ecografia la care parintii pot vedea imaginea de bebelus a copilului pe ecran si pot lega o relatie afectiva cu acesta.

CUM DECURGE ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALA?

In cursul ecografiei medicul  va va arata:

 • cum bate inima copilului si va masura frecventa batailor cardiace
 • va verifica cresterea copilului prin masurarea diferitelor segmente (cap, abdomen, oase lungi etc) – biometria
 • va studia placenta si lichidul amniotic
 • va examina organele interne ale copilului
 • va putea preciza sexul copilului dv.

Toate masuratorile vor fi salvate si se vor regasi in raportul examinarii pe care il primiti la sfarsitul ecografiei  pentru comparatie cu ecografiile precedente. De asemenea, veti primi un buletin ecografic complet pentru a-l putea prezenta medicului dv. curant, precum si un DVD cu imagini 3D si 4D din cursul ecografiei, dedicat exclusiv pentru a stimula dezvoltarea unei relatii afective cu bebelusul.

Programul Dr. Carmen CHELES – Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare Medicina Materno-Fetala

4 thoughts on “ECOGRAFIA DE MORFOLOGIE FETALA DE TRIM. II

  • Buna Andreea,

   Pretul pentru o “Ecografie de morfologie fetală trimestrul II, sarcină unică (22 săpt – 24 săpt)” este de 380 RON.

   Lista completa a serviciilor medicale a doamnei doctor Carmen CHELEŞ o poti vizualiza aici: http://www.med-as.ro/servicii-pacienti/medici/carmen-cheles/medas-feminis.

   Pentru mai multe informatii poti sa suni si la Call Centerul MEDAS: 021.9232

   Multumim pentru interesul tau si te asteptam sa ne faci o vizita la MEDAS Feminis.

  • Andreea scuze ca te deranjez dar vroiam sa iti stiu parerea despre doamna doctor,deoarece as dori sa fac si eu o ecografie morfologica si nustiu la cine sa merg.astept raspunsul tau.multumesc

 1. Buna ziua,
  As vrea sa stiu si eu cateceva despre dr. Cheles. Pe forumuri svrie numai lucruri urate despre comportamentul dansei cu pacientele. A fost cineva la dansa in ultima perioada? Mie imi e un pic teama de intalnirea cu dansa.
  Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>